Menu

Datastromen in een coronatijdperk

Corona heeft geen directe gevolgen voor de datastromen op bedrijven. De gegevens zijn mogelijk wel anders door ziekte, aanpassingen op de 1,5 metermaatschappij of vraaguitval, maar ze blijven wel komen. Wellicht zitten ondernemers en managers zelfs met nog meer smart op de gegevens te wachten om te zien hoe het bedrijf ervoor staat. Vooral om te zien wat de opties zijn voor koersaanpassingen om het hoofd boven water te houden.

Maatschappijbreed wordt de waarde van goede data-afhandeling extra duidelijk in dit coronatijdperk. Dagelijks worden we op de hoogte gehouden van coronaslachtoffers en de bezettingsgraad in de ic’s. Dagelijks houden de media ons op de hoogte van de ontwikkelingen van Covid-19. Vooral in de vorm van grafieken, waarin de van alle kanten komende data gecombineerd worden in visuele presentaties die snel inzicht geven op de ontwikkelingen.

Knelpunten bij dataverwerking komen ook boven water. Bijvoorbeeld de waarschuwing bij de dip in het weekend, omdat de data dan mogelijk nog niet allemaal verwerkt zijn. Ook een te haastige inzet voor de ontwikkeling van een corona-app liep vast door te veel haken en ogen. Opzetten van goede automatisering vraagt vaak meer bedenktijd.

Het zijn ook data waar kabinet en adviseurs het landelijk coronabeleid op baseren. Daarbij komt de interpretatie van de data om de hoek kijken. Gaat een trend doorzetten of niet. En als we dan deze extra ruimte geven aan mensen ­– bijvoorbeeld sportscholen weer open om mensen aan hun beweging te laten komen– wat doet dat dan met de besmettingsgraad. Loopt die dan niet weer op tot boven de 1? En hoe snel is dat te zien in de data?

Bij interpretatie van gegevens, over corona of over bedrijfsvoering, geldt het adagium: hoe beter de kwaliteit van de data, hoe beter de interpretatie te maken is. Al is er zelden 100 procent zekerheid en gaat het ook om de kennis, kunde en inzicht van de beslissers de risico’s af te wegen en keuzes te maken.

Vragen?

Onze servicedesk is dagelijks van 8:00 tot 16:30 beschikbaar voor vragen:

085 2240090

Wij zijn gevestigd in het Hortiversum.

Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer

Outro Strip

Mauris ante augue, fringilla non accumsan at, imperdiet vel ipsum. Nunc hendrerit, felis nec hendrerit varius, lacus leo euismod mi, a pulvinar sapien libero.