Philip en Herald van der Knaap hebben een trostomatenkwekerij in het Westland. Astrid van der Knaap, de vrouw van Herald, neemt de registratie in het systeem van GreenlinQdata voor haar rekening. Dat doet ze voor de Global GAP-, GRASP- en On-the-Way-to-Planet-Proof-certificaten.
In Monster kweken Philip en Herald van der Knaap, twee neven, al 23 jaar lang Cleopatra-trostomaten in een kas van 3,3 hectare. Hun bedrijf is Global GAP- en GRASP-gecertificeerd. Sinds de opening van een tweede bedrijf van 6 hectare in Honselersdijk in 2010 heeft Astrid van der Knaap de registratie voor beide certificaten overgenomen. Daarvoor verzorgt zij ook de basisteeltregistratie voor The Greenery, die de tomaten van de kwekerij afneemt, evenals de UO-aangifte, dat wil zeggen de milieurapportage die de Uitvoeringsorganisatie Integrale Milieu Taakstelling (UO) verwerkt in opdracht van gemeenten en waterschappen.
Overzicht in een oogopslag
Van der Knaap doet de registraties in het systeem van GreenlinQdata. ‘Dat is vrij gemakkelijk’, zegt ze. ‘Ik vul in wat we aan meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen binnenkrijgen van leveranciers en de hoeveelheden die we daarvan in de loop van het jaar gebruiken.’ Ze vertelt dat de tomatenteelt plaatsvindt op steenwolsubstraat en dat de kwekerij geen water loost. Voordeel van de registratie is wat haar betreft dat alles netjes op papier staat, je meer inzicht krijgt in hoe je teelt en je in een oogopslag een overzicht hebt over het gebruik van middelen.
Naast de al genoemde certificaten voldoet het bedrijf op verzoek van The Greenery sinds twee jaar ook aan de eisen van het On-the-way-to-Planet-Proof-certificaat. Daarvoor verloopt de registratie eveneens via GreenlinQdata. Eens per jaar vindt voor alle certificaten een audit plaats door Control Union. Astrid: ‘Ieder jaar zijn er weer nieuwe eisen en het is prettig dat Control Union ons via de mail informeert over de veranderingen. Dat maakt het gemakkelijker om je voor te bereiden op de audit.’
Tekst en foto: Thierry Schut (voor Nieuwe Oogst)