Tweede route voor milieuregistratie sierteelt wordt goed ontvangen

3 november 2020 – Alle siertelers die voor het eind van het jaar moeten registreren voor hun milieucertificaat kunnen nu ook terecht bij GreenlinQdata en GLOBALG.A.P. De coöperatie Royal FloraHolland neemt als eerste het initiatief om de duurzaamheids-inspanningen van aanvoerders van planten en bloemen inzichtelijk te maken.

Met het behalen van een milieucertificaat kan de kweker betrouwbaar aantonen, dat hij zich aan de in het certificaat gestelde eisen voor duurzaamheid heeft gehouden. Royal FloraHolland wil haar leden de keuze bieden bij welke aanbieders zij het beoogde certificaat kunnen halen en dat kan nu middels de samenwerking tussen GLOBALG.A.P. en GreenlinQdata.

Ook bij GreenlinQdata staat het belang van de sector voorop. Gerard Flinterman, directeur: ‘Wij werken nauw samen met LTO Bedrijven, die ook aandeelhouder is. Het is goed dat de sector deze stappen zet. De overheid voert een steeds strikter beleid op duurzaamheid. Nieuwe regelgeving kunnen we beter voorkomen door proactief met elkaar aan te tonen, dat we steeds duurzamer produceren. Daarnaast biedt digitale milieuregistratie en certificering kansen om te onderscheiden en bevordert het de internationale concurrentiepositie.’

Flinterman: ‘Ik denk dat het een goede zet is van Royal FloraHolland om een tweede route voor het registreren te introduceren en daarmee de wensen van de ledenraad in te willigen. Daarom hebben we met liefde onze kennis en ervaring in de telerswereld gebruikt om betaalbare en betrouwbare software te bouwen, die dat mogelijk maakt.’

De registratietool van GreenlinQdata is makkelijk te gebruiken. Er zijn verschillende koppelingen mogelijk waardoor registratie en certificeren eenvoudiger wordt. Uitwisseling van data voor het certificaat vindt plaats op een beveiligd platform. Telers die al gebruik maken van de digitale registratie zijn enthousiast: ze besparen zo veel tijd en het kost weinig moeite om ermee te werken. De tool is niet alleen handig voor de milieuregistratie maar ook voor het bijhouden van de voorraad van je middelen bijvoorbeeld. Ook een veel genoemd voordeel is dat de data overal en altijd beschikbaar is op een veilige manier.

Zowel FloraHolland als GreenlinQdata hebben een supportteam van deskundige medewerkers klaar staan om telers van persoonlijk advies te voorzien. In Nederland werkt GLOBALG.A.P. met GreenlinQdata als registratietool. Deze combinatie komt later ook beschikbaar in België, Duitsland, Spanje en Italië.